Çanak Anten Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde kullanımda olan beş çeşit çanak anten türü bulunmaktadır. Bu çanak anten türleri kullanım alanlarına ve ihtiyaca göre farklılıklar göstermektedir. Her çanak anten türünün avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.
1. FLAT Çanak Anten
FLAT çanak anten türü dediğimiz anten çeşidi şeklini isminden almaktadır. İngilizce FLAT sözcüğü Türkçe karşılığı olarak "Düz" anlamına gelmektedir. Genellikle kare şeklinde olan FLAT çanak antenler diğer çanak anten türlerine göre daha küçük boyuta sahiptir ve bununla birlikte diğer çanak antenler ile aynı performansı verirler. FLAT çanak antenler, yapıları itibari ile LNB ve diğer parçalarını arka gövde de topladığı için görüntü kirliliğinin önüne geçmektedir. Daha temiz ve sade bir görüntüye sahiptir.
2. PARABOLİK Çanak Anten
Parabolik çanak anten türü diğer anten türlerine göre daha bombeli bir gövdeye sahip anten türüdür. Parabolik çanak anten türünün öncelikli amacı uydudan gelen sinyalleri en verimli ve yüksek performanslı bir şekilde gövdesinde yakalamasıdır. Parabolik çanak anten türünün dezavantajı ise LNB, kablo vb. diğer aksamları gövde ortasında topladığı için uydudan alınan sinyallerin verimliliğine düşüşler yaşanmasıdır.
4. MULTIFOCUS Çanak Anten
Multifocus çanak antenlerin asıl amacı çoklu uydu sinyallerini yakalamasıdır. Multifocus çanak anten türünde gövdesinde birden fazla LNB monte edilebilme özelliği vardır. Örnek vermek gerekirse TÜRKSAT, HOTBIRD, ASTRA, BADR vb. uyduları birlikte seyredebilmeniz için Multifocus çanak anten türünü tercih etmelisiniz.
5. Delikli Çanak Anten
Fırtına, yağmur ve soğuk hava koşulları gibi zorlu hava şartlarına uygun olarak üretilmiş çanak anten türüdür. Diğer çanak anten türlerinden en belirgin farklı nokta şeklinde delikli olmasıdır. Yüksek binalar ve fırtınalı hava koşullarının sürekli olduğu yerde delikli çanak anten tercih edilmektedir.